Měníme způsob výuky: Bedna komunismu - propaganda


čtvrtek 11.07.2024 |Miková Radmila Mgr. |Všechny aktuality

Letos jsme poprvé využili nabídky Člověka v tísni, v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách, a zapůjčili si na týden tzv. Bedny komunismu

Letos jsme poprvé využili nabídky Člověka v tísni, v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách, a zapůjčili si na týden tzv. Bedny komunismu. Jde o soubor replik autentických dobových předmětů a dokumentů přibližujících různé podoby komunistické propagandy, případně příběhy konkrétních protagonistů demokratických změn v roce 1989 u nás.

Propagandistický obsah analyzovali žáci 9.AB, přičemž největší zájem samozřejmě sklidila plynová maska, jak je patrné i z fotografie níže. Na závěr mluvčí skupin shrnuli vše co týmy vypátraly, některé informace jsem však musel ještě trochu dovysvětlit, v čemž mi pomohla i má vlastní, naštěstí nedlouhá, pionýrská zkušenost.

Co se týče bedny týkající se osobností roku 1989, ta skončila poněkud nedopatřením v rukou žáků 6.třídy, jelikož nám starší ročníky nečekaně odjely na exkurze. I styl práce byl nyní náročnější a měl 3 fáze:

1) dedukce příběhu osobnosti na základě předmětů s ní spojených;

2) 3 úkoly (otázky spojené s analýzou předmětů) + nápověda (seznam předmětů i s vysvětlením jejich významu);

3) dopracování úkolu pomocí medailonu osobnosti;

Nejatraktivnějším předmětem se tentokrát staly retro brýle od Marty Kubišové, stejně jako vlajka NDR (ta však nezaujala ani tak žáky jako spíš všelijaký hmyz, zhypnotizovaný horčicově žlutou barvou v její spodní části). Ke cti šesťáků musím konstatovat, že si s úkolem v rámci možností poradili opravdu dobře, dokonce se trefili iv prvotních odhadech osudů osobností jen na základě předmětů s nimi spojených. Příští rok si bedny určitě znovu zapůjčíme, vy si je můžete virtuálně prohlédnout zde: https://www.jsns.cz/projekty/pribehy-bezpravi/materialy/bedny-komunismu

Mgr. Pavel Vala, DiS.