Měníme způsob výuky: PC hra Atentát 1942


středa 24.04.2024 |Miková Radmila Mgr. |Všechny aktuality

V hodině informatiky jsme tentokrát hráli hru "Atentát 1942" od českého vývojářského studia Charles Games, která po celém světě posbírala spoustu ocenění, a i přes svůj komerční úspěch je pro školy zdarma k dispozici.

V hodině informatiky jsme tentokrát hráli hru "Atentát 1942" od českého vývojářského studia Charles Games, která po celém světě posbírala spoustu ocenění, a i přes svůj komerční úspěch je pro školy zdarma k dispozici. Pěkně v sobě propojuje hned několik dějepisných témat (Život v Protektorátu, Československý domácí a zahraniční odboj, Holocaust, Pražské povstání, specifika setkání s pamětníky aj. a skvěle navazuje na naše skupinové bádání na téma "Kdo byl kolaborant?".
Hráč si vyzkouší, jaké to je, když mu na dveře buší gestapo a musí rychle vymyslet nějakou výmluvu, kterou by je zdržel, než se podaří ukrýt nelegální tiskoviny. Rozmlouvá s člověkem, kterého jeho okolí odsoudilo jako kolaboranta, tak, aby si mohl poslechnout i jeho verzi, aniž by jej dotyčný hned vyhodil z bytu. Ničí, či schovává věci, které by mohly při domovní prohlídce vzbudit nežádoucí pozornost tajné policie. Prozkoumává dobové dokumenty související s nacistickým i poválečně stalinským antisemitismem. Sleduje vyprávění přeživší z romského koncentračního tábora v Letech u Písku, v nejdrsnějších pasážích zjemněné do komiksové podoby. Bližší informace ke hře i odkaz ke stažení naleznete zde: https://attentat1942.com/cs/
V pdf. dokumentu níže naleznete i pracovní listy, které si, stejně jako žáci, můžete zkusit vyplnit na základě vyslechnutých svědectví.

Mgr. Pavel Vala, DiS.